Áramkör-fejlesztés

Egyedi áramkörök tervezését vállalom, egyedi igények alapján. Vezérlőáramkörök, mérő és adatgyüjtő eszközök, az egyszerű LED-villogtatástól a színes TFT kijelzőkig és SD-kártya kezelésig.

Eddig az alábbi dolgokkal foglalkoztam, ezekkel vannak tapasztalataim:

 

- Analóg alkatrészek használata, analóg működésű áramköri részek megtervezése, méretezése, szimulációja. (Tranzisztorok, műveleti erősítők, komparátorok, szabályzókörök stb...)

- Digitális nem programozható alkatrészek teljes tárházának használata. (Pl. logikai kapuk, tárolók, shift-regiszterek, számlálók, dekóderek stb...)

- Kapcsolók, nyomógombok, tasztatúrák, LED-ek, relék és egyéb egyszerű dolgok kezelése.

- Rotációs enkóder/fónikus kerék kezelése, elfordulás-érzékelés.

- Szervomotor kezelése.

- Feszültség, áram, ellenállás, teljesítmény, frekvencia, idő, fogyasztás, hőmérséklet, páratartalom, fényerő, mágneses térerősség stb. mérése.

- Egy és kétoldalas nyomtatott áramköri lapok házi elkészítése illetve rendes legyártatása, utóbbi esetben természetesen forrasztásgátló-lakkal és pozíciószitával, kontúrmarással.

- Furatszerelt és felületszerelt alkatrészek használata. Saját kezűleg beültetve az SSOP-ig és a TQFP100-ig.

- 8 és 16 bites PIC mikrovezérlők használata és programozása (PIC12, PIC16, PIC18, PIC24, dsPIC30, dsPIC33).

- A PIC mikrovezérlők belső perifériáinak használata (pl.: időzítők, A/D, CCP, OC, EEPROM, HLVD, stb...)

- A PIC mikrovezérlők SPI, I2C és UART kommunikációs perifériáinak használata.

- Külső A/D, D/A átalakítók használata.

- Külső memóriák használata.

- Két mikrovezérlő közti kommunikáció (parancs vagy adatkapcsolat) megvalósítása.

- Adatátvitel infravörös fény útján (TSOP....).

- Szoftveres spektrum analízis (Furier transzformáció) megvalósítása.

- Karakteres LCD-modulok (2x16, 4x20, stb.) kezelése.

- Színes, grafikus TFT kijelzők (pl. 320*240, 480x320 stb.) kezelése, érintőpanellel.

- SD, microSD kártyák kezelése FAT fájlrendszerrel (hogy számítógéppel is kompatibilis legyen), az SD-kártyára adatok írása és adatok onnan való beolvasása.

- Hangfájl lejátszása SD-kártyáról (.wav), vagy a mikrovezérlő saját programmemóriájából.

- Hang rögzítése (.wav) SD-kártyára.

- SD-kártyáról a PIC mikrovezérlő önprogramozásának megvalósítása (a PIC a kártyán lévő hex fájllal felprogramozza saját magát).

- Rádiófrekvenciás adó (RFM02), vevő (RFM01) és adóvevő (RFM12B, RFM73) modulok használata, vezeték nélküli parancs és adatátvitel, akár titkosítva, hibaellenőrzéssel és hibajavítással, biztonsági funkciók megvalósítására is. Pár méteres (2,4GHz-es sáv) vagy akár több száz méteres (433MHz, 868MHz) hatótávolságokkal.

- WIFI-alapú (ESP8266) adatátvivel két (vagy több) eszköz közt, TCP és UDP kapcsolat megvalósítása. Kommunikáció az interneten keresztül, weboldal lekérése, e-mail küldés, stb.

- GPS/GLONASS helymeghatározás, UTC idő, sebesség-mérés, megtett távolság mérése Quectel GNSS modulokkal (például Quectel L76).

- Hívásindítás, hívásfogadás, SMS küldés és fogadás Quectel GSM modulokkal.

- GSM alapú, mobilinterneten keresztül történő TCP, UDP adatkommunikáció megvalósítanása. Weboldal-lekérés, e-mail küldés, adatok loggolása adatbázisba stb.

- GSM alapú helymeghatározás.

- Giroszkóp, gyorsulásmérő, magnetométer (digitális iránytű) kezelése.

- Adatok lekérdezése a gépjárművek OBD csatlakozóján keresztül: fordulatszám, sebesség, motorterhelés, gázpedál-állás, vízhőmérséklet, fogyasztás stb.

- Ujjlenyomat-olvasó használata.

- Webszerver: böngészőtől (mondjuk WIFI-n ESP8266-al) érkező html lekérés kiszolgálása, weboldal visszaküldése a böngészőnek. A weboldalon adatok dinamikus beillesztése, oda-vissza adatküldés a böngésző és a mikrovezérlő (webszerever) közt Ajax-al. Például: a böngészőben egy virtuális gombot megnyomva a panelon kigyullad egy LED és fordítva: a panelon egy nyomógombbot megnyomva a böngészőben egy addig mondjuk piros színű kocka zöld színűre változik.

 

Az alábbi műszerekkel és eszközökkel rendelkezem:

- Advantest R6552 6,5 digites asztali multiméter.

- 8 csatornás USB-s logikai analizátor protokoll-dekóderrel.

- Rigol MSO1074Z 4 csatornás 1GS/s-es és 100MHz-es digitális oszcilloszkóp 16 csatornás logikai analizátorral.

- 50V/10A-es labortápegység.

- Eredeti PICkit4 programozó.

- Eredeti ICD4 programozó.

- Weller WSP80 forrasztópáka Weller WD2M állomással.

- Hőlégfúvó.

- FDM technológiájú 3D nyomtató (350x350x400mm nyomtatási területtel)

 

Érdeklődni az alábbi címen lehet:

Eddig az alábbi elektronikák fejlesztését vállaltam el. Vannak még ezeken kívül más elektronikák is, csak nem mindegyiket árulhatom el hogy én készítettem. Szóval a teljesség igénye nélkül, néhány szóban:

 

Lámpafényerő vezérlő:
Egy olyan elektronikát kellett készítenem, amely egy hálózati (230V-os) villanykörtének a fényerejét a villanykapcsoló felkapcsolásakor lassan emeli a maximumra, illetve a kapcsoló lekapcsolásakor az izzónak szép lassan kellett elhalványulnia.


Fényerő-pulzáló:
Egy cégér világítását belülről LED-szalaggal oldották meg, és ehhez kellett egy olyan elektronikát készítenem amely a LED-szalag fényerejét pulzálóvá tette. DIP kapcsolókkal állítani kellett tudni a pulzálás sebességét, a maximális és minimális fényerőn töltött időt és a pulzálás minimális fényerejét.


Kormányon lévő gombokkal vezérelt szerkezet:
Egy Opel Astrának a kormányán lévő gyári nyomógombjait (amivel eredetileg az autórádiót lehetett vezérelni) kellett rákötnöm egy PIC-re és a gombnyomásokat a PIC-nek kellett észlelnie és eszerint különböző dolgokat végrehajtania. LED-eket ki-be kapcsolnia, egy szervomotort két állás közt mozgatnia (mely a műszerfalon lenyitott egy kis ablakot), illetve infrán kiadnia szabványos infra jeleket, amely által az autórádión hangerőt és hasonlókat lehet változtatni. Az illető akinek ez kellett, nem a gyári autórádiót használta, így azt a kormányon lévő gombokkal soha nem is tudta irányítani. Így viszont hogy az elektronikám leutánozta az autórádiójának a távirányítójának a jeleit, már megoldódott a probléma.


Szintező-figyelő:
Volt egy lézeres szintező, amin volt 5db LED. Ha szintben volt akkor a középső LED világított, ha alatta vagy felette akkor pedig a mellette lévő 2-2 LED attól függően hogy kicsit, vagy nagyon alatta/felette volt a szintnek. Utóbbi négy LED ráadásul villogott, nem világított. Ehhez a lézeres szintezőhöz kellett egy olyan elektronikát készítenem, amely a LED-ekre kapcsolódott rá és volt 5db relés kimenete. Mindig az a relé húzott stabilan, amelyik LED világított vagy villogott.


Fémdetektor-vezérlő:
Egy illető fémdetektorokat épített, és ehhez szüksége volt egy olyan elektronikára amely előállít 3db nagyon stabil, fáziszaj nélküli négyszögjelet, melyek frekvenciája azonos és három lépésben állítható. Továbbá a három jel közül a másodiknak az elsőhöz képest, a harmadiknak pedig a másodikhoz képest kellett tudni állítani a fázistolását 0°és 180° közt, 200 lépésben. Ezek mellett egy analóg kimenetre is szükség volt ahol 0V és 5V közt 16 lépésben kellett tudni állítani a DC szintet. Mindezeket egy 2*16 karakteres kijelzőn kellett megjelenítenie a PIC-nek és nyomógombokkal állítani kellett tudni mind a négy jellemzőt. Az értékeket el kellett tudni menteni hogy ki/be kapcsolás után is megjegyezze a PIC. Az LCD háttérvilágítását tétlenség esetén fél perc múlva ki kellett kapcsolni, bármelyik nyomógomb megnyomására pedig bekapcsolni.


Ablakemelő-vezérlő:
Egy brit autómárka egyik típusába kellett olyan ablakemelő-vezérlő modult terveznem, amely az ablakemelő-gombok rövid idejű (<300ms) megnyomására teljesen le vagy feltekeri az ablakokat (komfortvezérlés), hosszú (>300ms) megnyomás esetén pedig addig tekeri amíg a gomb nyomva van. Ha nincs gyújtás és a központi záron zárás történik (távirányítóval vagy kulccsal bezárjuk az autót), akkor fel kell tekernie az ablakokat teljesen. Az ablakemelő-motorokat a PIC figyeli és egy algoritmus folyamatosan elemzi a jelüket hogy meghatározza hogy az ablak mozog-e vagy már végállásába ért-e, és ha igen akkor lekapcsolta a motort. Idáig ez pontosan ugyan azt tudja mint a weboldalamon régóta fenn lévő ablakemelő-vezérlő. A különbség itt annyi, hogy a megrendelőnek mindezeken felül szüksége volt még egy olyan funkcióra, miszerint a vezetőoldali vagy utasoldali ajtó kinyitásakor a kinyitott ajtóhoz tartozó ablaknak pár centire le kellett tekerődnie, majd az ajtó becsukása után magától visszaemelkednie. Erre azért volt a megrendelőnek szüksége, hogy az ajtó becsukásakor ne keletkezzen az autón belül túlnyomás.

 

Centírozógép-elektronika:

Adott volt egy szerkezet amely villanymotorok forgórészének centírozására szolgált. Két analóg jelet szolgáltatott amely jelek gyakorlatilag a forgórész centírozási hibáját, 'remegését' követték le. Ehhez kellett készítenem egy elektronikát amely egy TFT kijelzőn grafikusan megjeleníti a jelformát, kiszámolja a centírozási hiba nagyságát és a fordulatszámot. Emellett egy stroboszkópot is vezérelt, amely mindig akkor villogott amikor a tengelyen a hiba egy adott pozícióba ért. A stroboszkópot a tengelyhez tartva a hiba helye így állni látszott.

 

Tekercselőgép-vezérlő:

Egy villamos motorok tekercseléséhez használt mechanikához kellett egy elektronikát fejlesztenem amely a tekercselést végző motor frekvenciaváltóját vezérelte. Egy színes TFT kijelzőn írta ki az aktuálisan mért menetszámot és a beállított, kívánt menetszám-értéket. A beállítás egy tasztatúra segítségével történt, a menetszámlálást és a forgásirány detektálását HALL-szenzoros érzékelőkkel végezte. A beállított menetszám előtt lelasította a motor forgását, a kívánt érték elérésekor pedig teljesen lekapcsolta a motort.

Keresés

Saját menü

Szavazás

Melyik kapcsolást szeretnéd hogy mihamarabb elkészüljön?


Forrasztóállomás III. - 26.7%
PIC-es panelmérő III. - 3.2%
PIC-es panelmérő IV. - 1%
PIC-es panelmérő V. - 3.6%
Labortápegység II. - 46.4%
PIC-es vezérlőmodul - 4.1%
Precíziós árammérő - 3.9%

Összes szavazat: 1365
The voting for this poll has ended on: 02 júl. 2015 - 00:00

Szavazás

Hogy tetszik az új oldal?


Fantasztikus! - 50%
Tetszik - 47.5%
Elmegy - 0%
Lehetne jobb is - 2.5%
Pocsék - 0%

Összes szavazat: 40
The voting for this poll has ended on: 09 márc. 2015 - 00:00

Olvasók az oldalon

Oldalainkat 21 vendég és 0 tag böngészi

Online felhasználók

None