Forrasztóállomás

 

A forrasztóállomáshoz a pákát a HQ Video üzletében vettem de a HEStore-ban is kapható, ára kb. 2000Ft. Ez egy 24V-os, 48W-os forrasztópáka, beépített hőelemmel. A forrasztóállomás ezt a hőelemet használja a páka hőmérsékletének szabályozására. A pákának egy 5 pólusú DIN csatlakozója van, melynek bekötése a következő: A középső láb nincs használva, a kát-két szélső lábak közül a kb 12 Ohm-os a fűtőbetét, a kb. 0 Ohm-os pedig a hőelem.

Az eredeti kapcsolással ellentétben itt a forrasztóállomás számára szükség volt külön áramforrásra, mivel ha a stabkockák az egyenirányított 24V-ról mennének, akkor túl nagy feszültség maradna rajtuk, és emiatt túl nagy teljesítményt kellene eldisszipálniuk, ettől túlmelegednének és (a hőmegfutás-védelem miatt) kis idő múlva lekapcsolnának (kipróbáltam).

 

Az áramkör nem teljesen saját ötletem, a bsselektronika.hu-n találtam egy hasonló kapcsolást és azt terveztem át.

 

Alkatrészlista hőmérő nélkül Alkatrészlista hőmérővel együtt
Forrasztóállomás kapcsolási rajz Hőmérő kapcsolási rajz
Forrasztóállomás beültetés Hőmérő beültetés
Forrasztóállomás nyákterv/fóliaoldal Hőmérő nyákterv (alkatrészoldal)
Forrasztóállomás nyákterv/alkatrészoldal  

 Képek a kész forrasztóállomásról:


 

Az áramkör működése:

 

R1, R2, C2, C3 illesztik a pákában lévő hőelemről érkező jelet, amit IC1A erősít. Ennek az erősítésnek a mértéke R3 (22k) trimmerrel szabályozható. Sok értelme mondjuk nincs, mert nálam maxon van. IC1B komparátor a referenciafeszültségét az R10, R11, R12 potméterekből és az R16-ból álló osztón keresztül kapja meg. R10-el a minimális, R11-el pedig a maximális hőmérsékletértéket lehet beállítani. Ha IC1B invertáló lábára kisebb feszültség érkezik a hőelemről (erősítve), akkor IC1B kimenete magas szintű lesz, ez begyújtja az optocsatolót és a fűtést jelző D1-et. Az opto pedig bekapcsolja a triakot, aminek hatsára a páka fűtőbetétén áram kezd csordogálni. Emiatt nő a pákahegy hőmérséklete és ezáltal a hőelem által leadott feszültség is, ami egy idő múlva IC1B-n eléri a potméterrel beállított referenciafeszültség értékét és a fűtés lekapcsol.

A beállítás módja: kapcsoljuk be a forrasztóállomást és R12-t tekerjük le (balra) teljesen. Ezután R10 trimmert addig állítsuk, míg a páka 150C°-ra be nem áll. Majd R12-t tekerjük maximumra, és most R11-el állítsuk be a pákán a stabil 450C°-ot.


 

Hőmérő modul:

 

A +5V-os és -5V-os stabilizátorok csak a hőmérő modulnak kellenek, ha nincs szükség a hőmérőre, akkor ezeket be se kell forrasztani. A hőmérő modul ICL7107-re épül, háromdigites, digitális, hétszegmenses LED kijelzésű. A hőmérő modul elkészítésénél nagyon fontos, hogy a nyák elkészítése után, de még az alkatrészek beforrasztása előbb kisípoltassuk a fóliasávokat, nincs-e valahol szakadás, vagy (főleg az IC-lábak közti átvezetéseknél) rövidzár. A 40 lábú ICL7107 kerül a fóliaoldalra, minden többi alkatrész az alkatrészoldalra. Fontos, hogy az ICL 7107 lábait ne fogdossuk össze, mert azt nagyon nem szereti! Emellett erősen ajánlott az ICL7107 ic-tokba való ültetése, mégpedig lehetőleg precíziósba. Végül a hőmérő modul első bekapcsolás előtt mossuk le a hőmérő panelját alaposan denaturált szesszel, különben valószínűleg ugrálni fog a kijelzés.

A hőmérőmodul hitelesítéséhez szükségünk lesz egy olyan digimultira, amihez van hőelem. Ezt a hőelemet például egy teljesen fém krokodilcsipesszel fogassuk a forrasztópáka hegyéhez, a jó termikus kapcsolat érekében. Ezután kapcsoljuk be a forrasztóállomást és hagyjuk felmelegedni a pákát. Fontos megjegyeznem, hogy a forrasztópáka belső hőeleme sokkal jobb termikus kapcsolatban van a páka hegyével mint az a hőelem, amit krokodilcsipesszel mi rácsíptettünk a végére. Emiatt a hőmérő modul és a digimulti kijelzése messze nem egyenesen arányos, a felfűtés során akár 60C°-os eltérés is lehet köztük. Ezért legalább egy percet várnunk kell egy adott hőmérséklet elérése (és stabil tartása) után, hogy a páka hegyére csíptetett hőelem megfelelően átmelegedjen. Ezt onnan tudjuk, hogy a hőmérő modul ekkor mutatja a legKÖZELEBBI értéket a digimulti által kijelzett értékhez. Ekkor tudjuk hitelesíteni a hőmérő modult, az R2-es (20k) helitrimmer tekergetésével. Addig tekergessük, míg ugyan azt az értéket nem mutatja, mint a digimulti. Ezután még pár alkalommal, más-más hőmérsékleten ellenőrizzük ugyan ilyen módszerrel hogy tényleg ugyan azt mutatja-e a két kijelző.

Hozzászólások   

 
#1 Hliva Zoltán 2011-02-24 12:07
Szia,

örömmel olvastam a weblapon található kapcsolási rajzokat, leírásokat! Igazán precízek a megfogalmazott a leírások, az összeállított modulok! Ebből az oldalból meríteni tudtam ötletet! Még egy hozzászólás: készítettem én is egy hasonló páka-szabályozó áramkört, igaz az egyszerűbb, bár így olcsóbb is. Amatőr társaimmal együtt köszönjük az itt fellelhető segítségeket!
 
 
#2 izsáki tamás 2011-07-13 18:03
Én megszeretném kérdezni hogy a nyákterveket kogyan kell kinyomtatni jó méretben . ehez van esetleg egy program?
én sajnos csak a sprintlayoutos lay formátumot ismerem esetleg ha ebben küldenél nekem egy nyáktervet.
 
 
#3 Szabó István 2012-01-30 01:03
Nekem annyi lenne a kérdésem, hogy ez az állomás mennyire működőképes egy fahrenheit 28111 pákával?
 
 
#4 Fekete Attila 2012-02-20 12:31
Helló Attila!! Megépítettem a fórásztóállomás t de olyan problémám van hogy a kijelző folyamatosan 213-219 c fokot mutat és ha feltekerem a potmétert elkezd fűteni a pálka de a kijelzés marad 215-219 c fokon..Ez mitől lehet? a kapcsolási rajzokat is ellenőriztem 2X is de nem találtam elültetett alkatrészt.A icl7107-tel is vigyáztam hogy egyáltalán ne fogjam meg a lábát.Élesztésk or kisípoltam nincs zárlat.Ötlet?
 
 
#5 Fekete Attila 2012-02-20 15:01
Idézet - Fekete Attila:
Helló Attila!! Megépítettem a fórásztóállomást de olyan problémám van hogy a kijelző folyamatosan 213-219 c fokot mutat és ha feltekerem a potmétert elkezd fűteni a pálka de a kijelzés marad 215-219 c fokon..Ez mitől lehet? a kapcsolási rajzokat is ellenőriztem 2X is de nem találtam elültetett alkatrészt.A icl7107-tel is vigyáztam hogy egyáltalán ne fogjam meg a lábát.Élesztéskor kisípoltam nincs zárlat.Ötlet?


Helló Attila!! Helyzet változás ... meg találtam a problémát -12v-ott kapott -5v helyet de ne kapom meg a mért hőmérsékletet 45-50 c fokot mutat .Őtlet?
 
 
#6 Kirally Rocker 2012-04-24 18:52
Üdv!

Ha valaki lenne szíves megmondani a nyáktervek méreteit, azt nagyon megköszönném!

üdv, Bence
 
 
#7 Jenő 2012-05-09 16:34
Üdv!

Érdeklődöm, hogy a hőmérő külön is használható (kocsiba vízhőfok) mérésre!

Előre is köszönöm a választ!

Üdv: Jenő
 
 
#8 Fekete Attila 2012-05-10 14:50
A nyákterv mértei a pdf-ben kinyomtatva látod !!(Kirally Rocker)
A Hőmérő modul voltmérőként üzemel !! Az icl-7107 nek van olyan kapcsolása ami pontosan Hőmérőként üzemel ...
 
 
#9 Fritz Olivér 2012-07-10 21:10
Hogyan tegyem a képeket pdf formátumba, hogy méretarányos legyen. Esetleg elküldenéd a nyomtathatót?
Köszönettel!
 
 
#10 Mészáros István 2012-11-13 17:44
Szia Attila megépíttetem régebenhobbielektronika.hu/.../...
ezt a állomást és nem akarok ujjat építeni meg tudnád mutatni hogy erre a panelra hogy tudom rákötni a kijelződet ami a hőmérsékletet mutatja nem akarok bele nyúlkálni a kapcsolásodba azért inkább meg kérdem :) te tervezted neked működöt szóval érted :) meg köszönném a segítséget ha meg mutatnád hogy tudom ide bekötni az eredeti panelba a kejelzőt :)
 

Nincs jogosultságod hozzászólást írni!

Keresés

Saját menü

Szavazás

Melyik kapcsolást szeretnéd hogy mihamarabb elkészüljön?


Forrasztóállomás III. - 26.7%
PIC-es panelmérő III. - 3.2%
PIC-es panelmérő IV. - 1%
PIC-es panelmérő V. - 3.6%
Labortápegység II. - 46.4%
PIC-es vezérlőmodul - 4.1%
Precíziós árammérő - 3.9%

Összes szavazat: 1365
The voting for this poll has ended on: 02 júl. 2015 - 00:00

Szavazás

Hogy tetszik az új oldal?


Fantasztikus! - 50%
Tetszik - 47.5%
Elmegy - 0%
Lehetne jobb is - 2.5%
Pocsék - 0%

Összes szavazat: 40
The voting for this poll has ended on: 09 márc. 2015 - 00:00

Olvasók az oldalon

Oldalainkat 19 vendég és 0 tag böngészi

Online felhasználók

None