Labortápegység

 

A tápegység 0V-tól 30V-ig képes feszültséget szabályozni, maximálisan 2A-es terhelhetőséggel. A táp rendelkezik beépített 3,5 digites panelmérővel, ami a kimeneti feszültséget 10mV, a kimenő áramot 1mA-es pontossággal képes kijelezni.

A táp rövidzár-védett, és áramkorláttal rendelkezik. Az áramgenerátoros üzemmódot led jelzi.

Az áramkör 3db szekunder tekercset igényel, ezek közül egy 24V/2A-es a másik kettő pedig 12V/200mA-es. Utóbbi kettőből az egyik a szabályzásért felelős segédtápnak kell, a másik pedig az ICL7107-el felépített panelmérő áramköri rész tápja.


 

Kapcsolási rajz
Alkatrészlista
Előlap (furatok helyei)
Vízszintes panel nyákterv Függőleges panel nyákterv
Vízszintes panel beültetés Függőleges panel beültetés

 

A mechanikai kialakításról:

 

A táp nyákja úgy van megtervezve, hogy azon se a panelmérőt, se a kezelőszerveket, sem mást (a szekundereken kívül persze) nem kell drótozgatni.

Ezt úgy oldottam meg, hogy az áramkör két panelon van megépítve. Ebből az egyik normál, vízszintes irányban van, a másik pedig függőlegesen, az előbb említett panel szélén. Hasonlóan a forrasztóállomásomhoz, csak itt nem kell két oldalas panelt marni. Ezt úgy oldottam meg, hogy a függőleges panel alsó éle fél centivel a vízszintes panel elülső éle alatt van (KÉP). A két él találkozásánál fóliaszigeteket alakítottam ki mindkét panelon, ezek a két panel összeillesztésekor összeérnek. Így könnyen összeforraszthatóak, és ezáltal csatlakozókra sincs szükség (KÉP).

A feszültség és áram szabályozására hivatott 3db potméter a vízszintes panel elülső szélére van ültetve, ahol a függőleges panel is van. A függőleges panelon, a megfelelő helyen 3db nagy átmérőjű furat van, ezeken a potik át’dughatóak’ és a függőleges panelhoz csavarozhatóak. A panelmérő két üzemmódja (U-I) közti átkapcsolást és a kimenetet kapcsoló billenőkaros kapcsolók a függőleges panelra vannak ültetve. Ezért azokat se kell drótozgatni.

A tápegység előlapja ezen két kapcsoló gyári menetes szárára csavarozható. Ez kb egy szintben van a kijelzőkkel (ha tokba vannak ültetve). Alatta egy alkatrész sem olyan magas, hogy az előlaphoz érne. A potik tengelyének felesleges részét pedig le kell fűrészelni.

A melegedő két teljesítmény-tranzisztor a panel hátulsó szélén van, ezekre hőtőbordát kell szerelni. A harmadik melegedő alkatrész a 7805, de erre egy kis hűtőzászló is elég.

 


A labortápegység működése:

 

A delej az SZ2 sorkapcson érkezik a tápegység paneljára. GR1 ezt egyenirányítja, C9 pufferolja. R13 a táp kikapcsolása után a puffer kisütését szolgálja. D5 piros/zöld színű led a K1-es kétállású, két áramkörös kapcsoló állásától függően azt jelzi, hogy a kimenet fel vagy le van kapcsolva. A szabályozást T1 (BD245), T3 (BD241) teljesítmény-tranzisztorok és a T2 valósítja meg. Ezeket a két komparátor vezérli. IC4D az áramot szabályozza, IC4C pedig a feszültséget. Nagyon fontos, hogy a táp földpontja nem a negatív ág, hanem a pozitív!

A segédtáp előállításához szükséges váltakozó feszültség SZ1 sorkapcson keresztül kerül a panelra. D1-D2, C2-C5, IC2-IC3, előállítja a segédtáp ±5V-os feszültségét. A referenciát előállító TL431 külön egyenirányítóról működik. IC4D és IC4C komparátorok a referenciából leosztott feszültséget kapják. Az osztásoknál P1 trimmerrel a maximálisan beállítható áram állítható. P2 ezen tartományon belül a kimenő áramot szabályozza. A másik osztónál P3 trimmerrel határolható a feszültség-beállítás felső határa. A feszültség állítását P4 és a finomhangolást P5 biztosítja.

IC4A az áramgenerátoros üzemben való működés indikálását jelzi D7 segítségével.

A harmadik szekunder-tekercsről D8-D9, C17-C22, IC5, IC1 szintén ±5V-ot állítanak elő. Ez a panelmérő tápja. A panelmérő áramköri rész nem igényel magyarázatot, ez az ICL7107 gyári alapkapcsolása.

 


A tápegység megépítése:

 

A labortápegység két paneljának nyáktervét vasaljuk rá nyáklapra. Ennek mikéntjére itt bővebben nem térek ki, erről leírás az interneten sok helyen, például az oldalamon is olvasható.

A függőleges panelen a két kapcsoló furatait (6-6 furat) 2,5-ös csigafúróval fúrjuk ki, különben nem tudjuk beültetni a kapcsolókat. A 3db potméter menetes részének át kell férnie a függőleges panelon. Ezért megfelelő átmérőjű (9-10mm) lyukakat kell késztenünk a panelon. Ezeknek a lyukaknak a helyét a négyzetekben lévő külső (vastagabb) kör jelzi.

A vízszintes panel egyik sarkánál lévő két vastag vezetősáv végeit a panel szélén egy reszelővel be kell reszelnünk. Ez azért kell, mert ha a két panelt összeszereljük, akkor az áram ’át tudjon bújni’ ezen a résen. A megvastagított vezetősávokat ónnal végig kell folyatni, mert ezeken a fólia-szakaszokon nagyobb áram folyik. Ha nem reszelnénk ki ezt a két kis részt a panel széléből, akkor az egyik panelról a másikra az áram csak a keskeny rézfólián tudna átfolyni, mivel a két panel összeszorul.

A függőleges panelon is a vastag vezetősávokat át kell ónozni. Azt a fóliaszigetet, amin az „Attila86” és „Eagle 4.15” feliratok vannak, szintén be kell ónozni. (A fényképeken a vízszintes panel még nincs beónozva.)

Először a vízszintes panelt ültessük be, kezdve a 3db átkötéssel. Utána méret szerinti sorrendben az ellenállásokat, a kerámia kondenzátorokat, diódákat, majd a trimmereket, sorkapcsokat, elkókat, tranzisztorokat, ic-ket... Végül forrasszuk be a 3db potmétert és ellenőrizzük, hogy (a még nem beültetett) függőleges panelen lévő lyukakon átfér-e a menetes részük és nem feszülnek-e. Végül szereljünk a végtranzisztorokra hűtőbordát és a 7805-re hűtőzászlót. A fényképeken látható hűtőborda kicsi! Ennél jóval nagyobb kell a végtranzisztorokra!

A függőleges panel beültetése előtt digimultival sípoltassuk le az ICL7107 és a kijelzők alatt lévő fólia-szakaszokat, hogy nincs-e köztük zárlat vagy szakadás. Ezután az átkötésekkel kezdjük a beültetést. Ezután forrasszuk be a kijelzők tokját, majd az ICL7107 tokját a panelba. A beültetést az ellenállásokkal és kondenzátorokkal folytassuk, és végül kerüljön a panelba a két kapcsoló. A ledeket a paneltól kb egy centire ültessük, hogy az előlapig elérjenek.

Ha készen vagyunk a két panel beültetésével, akkor illesszük össze őket és a két panel találkozásánál forrasszuk össze a fóliaszigeteket. A panel közepén lévő nagy fóliaszigetet is, ez csak a mechanikai stabilitást szolgálja. A panelok összeforrasztása után csavarozzuk fel a potmétereket a függőleges panelhoz.

Ha ezekkel készen vagyunk, akkor denaturált szesszel mossuk le mindkét panel fóliaoldalát, főleg a panelmérő résznél. Ezt azért kell, hogy a forrasztás során a forrasztóónból a panelra olvadt gyanta leoldódjon. Ha ezt nem tesszük, akkor a panelmérő nem fog helyesen működni.

 


Néhány kép a megépített áramkörről:

 


Hozzászólások   

 
#21 speki29 2013-01-10 00:04
Megcsináltam a tápegységet,de a panelmérő áram mérésnél .003 ill. .004 -től indul és ott ugrál, lejebb nem is megyen. Pontos árammérést nem is tudok végezni vele igy mert ugrál az utolsó számjegy folyamatosan .A feszültséget viszont normálisan mutatja. Mi lehet ilyenkor a baj vele???
 
 
#22 kisslaszlo22 2013-01-23 09:57
Kedves Kollégák!

Már régóta keresek ilyen tápot, így nagyon megörültem, hogy rátaláltam.

Megépítettema hát a kapcsolást, jelenleg a bemérésnél tartok.
Kijelzőnek olyat használtam, amiben egybe van a négy digit, így a kijelző bekötés is kicsit változott, új panelt terveztem hozzá és a szabályzó résznek is.

Az utánépítőknek, akik új panelt terveznek mindenképp javaslom, hogy a panelmérő résznél a GND pontokat az ICL7107 21-es láb kivételével a KI-1 pontra kell kössék, ez az ICL REF_LO láb, mert egyébként nem mér jól, ha a közös, 7805-ök GND-jére kötjük, ahogy a rajzon szerepel.

A feszültség határolást be tudtam állítani 30V-ra, azomban ha 30V-nál 680R-al terhelem, a feszültség is lecsökken kb3-4 V-ot, amit nem kellene 44mA terhelésnél, tehát még nézegetnem kell a panelt. A trafo egyébként 24V-os 160V-os (tehát 6 ampert ki kéne tudjak venni simán, persza a teljesítmény tranyokat ilyenkor már hűteni kell:))
 

Nincs jogosultságod hozzászólást írni!

Keresés

Saját menü

Szavazás

Melyik kapcsolást szeretnéd hogy mihamarabb elkészüljön?


Forrasztóállomás III. - 26.7%
PIC-es panelmérő III. - 3.2%
PIC-es panelmérő IV. - 1%
PIC-es panelmérő V. - 3.6%
Labortápegység II. - 46.4%
PIC-es vezérlőmodul - 4.1%
Precíziós árammérő - 3.9%

Összes szavazat: 1365
The voting for this poll has ended on: 02 júl. 2015 - 00:00

Szavazás

Hogy tetszik az új oldal?


Fantasztikus! - 50%
Tetszik - 47.5%
Elmegy - 0%
Lehetne jobb is - 2.5%
Pocsék - 0%

Összes szavazat: 40
The voting for this poll has ended on: 09 márc. 2015 - 00:00

Olvasók az oldalon

Oldalainkat 83 vendég és 0 tag böngészi

Online felhasználók

None