Lamináló II.

 

A vasalásos NyÁK-készítés egyik nagy hátránya magában a vasalóban keresendő. Ugyanis a kemény fém talp miatt nehéz egyenletes nyomóerőt kifejteni a nyákra és ezért a túl nagy erő miatt megfolyhat a tinta, a túl kicsi miatt pedig lehet hogy nem olvad át rendesen a nyákra. Ezen probléma okán a fotózásos technikához képest nehezebben reprodukálható ugyan az a minőség, nagyobb az esély hogy hibás lesz a rajzolat. Ha azonban a nyákkal érintkező forró felület rugalmas, akkor nincs ilyen probléma. Erre egy kiváló eszköz a lamináló gép.


A laminálókban két gumírozott, fűtött henger szorul egymáshoz és ezeket egy nagy áttételű, lassú motor forgatja. Némi átalakítással egy laminálóból tökéletes NyÁK-készítő gépet készíthetünk ami ráadásul automatizálható, s így a vasaláskor ismerős 'simogatástól' is megszabadulunk.

 


Kapcsolási rajz

Nyákterv

Beültetési kép

V1.02 program (hex)

 

 


 

A lamináló átalakítása:


A lamináló gép gyárilag több szempontból sem alkalmas NyÁK-készítésre:
1.- A hengereket forgató motor túl gyors és ezért nincs elég ideje a NyÁK-nak átmelegednie és a tintának ráolvadnia.
2.- A laminálók hőmérséklete gyárilag általában nem elég magas. Bár fontos megjegyezni hogy ez nagyban függ a használt nyomtatótól (tonerportól) és a lamináló típusától.
3.- A nagy átlagban használt 1,5mm vastag NyÁK-ok túl vastagok és a hőhengerek nem tudnak ilyen távolságra eltávolodni egymástól.

Ezen problémák megoldás a következő:
1.- A motort le kell lassítanunk. Ezt többféleképpen történhet, például a motor cseréjével vagy szakaszos üzemeltetésével.
2.- A hengerek hőmérsékletét meg kell növelnünk. Ha a lamináló gépünkben a hőmérsékletet elektronika és nem egy egyszerű bimetál szabályozza akkor nagy esély van rá hogy egy-két alkatrész cseréjével ez könnyen megoldható. De építhetünk egy saját hőfok-szabályzót is, jelen cikkben én csak ezzel foglalkozom.
3.- Az elmozdulni tudó hengernek oldalt ovális a vájata amelyben mozog és egy rugó szorítja le gyárilag. Az 1,5mm vastag nyák lehet hogy olyannyira megemeli a hengert hogy az felér a vájat tetejére. Ez nem jó mert egyrészt nagyobb erő fejtődik ki a nyákra, másrészt pedig a henger szorul és a forgató motor ezért erőlködik. Egyszerűen ki kell reszelni a vájat tetejét hogy még magasabbra is el tudjon mozdulni a henger. Meg kell azonban nézni hogy a NyÁK miatt nem-e emelkedik el olyannyira a felső henger hogy a fogaskerekeik elengedik egymást!

A harmadik probléma egy egyszerű reszelővel orvosolható, a motor lassításához és a hőmérséklet szabályozásához egy elektronikára van szükség.

 


 

A vezérlő-elektronikáról:


Pár hónapja kezdtem el a nulláról a PIC programozást és ennek első komoly eredménye ez a lamináló-vezérlő elektronika. Hangsúlyozom, hogy ennek megtervezésekor számomra nem az egyszerűség volt szempont hanem pont az ellentettje, a bonyolultság. A laminálóm programja bőven többet tud mint ami kellhet egy sikeres NyÁK-készítéshez. Ugyanis nekem a célom a PIC-programozás tanulása volt és ezért szándékosan túl nagy fába vágtam a fejszém hogy többet tanulhassak belőle.

A laminálóm 6db üzemmódot és üzemmódonként változó, de maximum 5db üzemállapotot tud. Mindegyik üzemmódnak vannak külön beállítási lehetőségei. Az elektronika két KTY84-es hőmérő szondát kezel, az egyik közvetlen a henger hőmérsékletét méri, a másik pedig a fém burkolatét hogy ne hevülhessen túl a lamináló. Sikerült beszereznem egy lassú fordulatú 230V-os, két irányba forgó motort, ezért a lamináló oda-vissza tudja mozgatni a nyákot. Egyébként ezért "Lamináló II." az áramkör neve mert az első verzió még csak egy irányba forgó motort kezelt. Az elektronikára rá van kötve egy mikrokapcsoló ami érzékeli a henger megemelkedését és így a mikrovezérlő tudja hogy a nyák a hengerek közt van-e vagy sem. Ezt az információt a PIC fel is használja és így teljesen automata módon történik a NyÁK-laminálás. Elég csak betennünk a hengerek közé a panelt amikor a lamináló kéri (igen, szól hogy mikor tehetjük be) és ezután elvégez mindent majd a végén kidobja a kész panelt.

Az egyes üzemmódokhoz számos beállítási lehetőség tartozik, ezek a "Beállítás" menüben módosíthatóak. Értékeik a mikrovezérlő EEPROM-jában tárolódnak s így az áramtalanítás után is megmaradnak. Az 1-es és a 6-os üzemmódok kivételével a nyák-készítési program lefutása végén a lamináló automatikusan visszalép a főmenübe és lekapcsolja a motort és a fűtést is. Így nem kell aggódni hogy esetleg elfelejtjük és bekapcsolva hagyjuk a laminálót. Ugyanakkor bármelyik üzemmód azonnal megszakítható manuálisan is, a VISSZA gomb lenyomásával.

 


 

Üzemmódok:


Üzemmód 1. - Ez a legegyszerűbb üzemmód, egyszerű lamináláshoz írtam azért, hogy normál lamináláshoz is lehessen használni a gépet. Ennél az üzemmódnál a motor folyamatosan forog előre.

 


Üzemmód 2. - Itt is egy irányba forog csak a motor, de szakaszosan. A beállítható 0,1 másodperces lépésekben , hogy a motor mennyi ideig legyen bekapcsolva és mennyi ideig ki. A maximális érték 25,5 másodperc. Ha a panel végére ér akkor magától kiadja a panelt.

 


Üzemmód 3. - Ennél az üzemmódnál beállítható egy sáv mm-ben és egy ismétlési érték. A lamináló a beállított szélességű sávon a beállítottszor megy át. Tehát például 4mm-es sávban megy oda-vissza a henger mondjuk 9-szer, aztán tovább megy előre 8mm-t és a következő 4mm-es sávon ismét áthengereli 9-szer majd megint tovább megy a következő 4mm-s sávra...

 


Üzemmód 4. - Egy előre és egy vissza érték állítható be mm-ben, a két érték közt legalább 1mm különbségnek kell lennie. A motor-vezérlés a következőképp történik: A lamináló előretolja mondjuk 8mm-t a nyákot, majd visszahúzza 6mm-t. Aztán megint előre 8mm majd megint vissza 6mm...

 


Üzemmód 5. - Ennél az üzemmódnál a beállított értékszer tolja át a nyákot oda-vissza folyamatosan a lamináló. Gyakorlatilag ez ugyan az mint a 2-es, 3-as, és 4-es üzemmódoknál az előmelegítés. Értelemszerűen ezért ennél az üzemmódnál nincs előmelegítés üzemállapot.

 


Üzemmód 6. - Ez egy teljesen manuális üzemmód. Itt a motor forgásának irányát a FEL és LE gombok nyomva tartásával érhetjük el.

 


 

Üzemállapotok:


"Üzemi hőmérséklet elérése" - A 6-os kivételével minden üzemmódnál ez az első üzemállapot. Ekkor a fűtés bekapcsol és a hengerek is folyamatosan forognak azért, hogy egyenletesen melegedjenek át.
"Tedd be a NyÁK-ot!" - Ezt írja ki az LCD amint a hőhenger hőmérséklete elérte a kívánt értéket. Ezzel egyidőben elkezd fütyülni a piezo is hogy ne kelljen folyton a kijelzőt figyelnünk. Ezen üzemállapotnál a fűtés már szabályozva van.
"Előmelegítés" - Amint behelyeztük a nyákot, elkezdődik annak előmelegítése. Ekkor a nyákot a lamináló egyszerűen előre-hátra tologatja folyamatosan a nyák egyik végétől a másikig annyiszor amennyi be van állítva. Fontos, hogy nulla is beállítható a "Beállítás" menüben, ekkor az előmelegítés-üzemmód nem jelenik meg hanem egyből a "NyÁK-készítés" üzemmódra ugrik a program.
"NyÁK-készítés" - Ekkor történik a tényleges NyÁK-készítés. Ennél az üzemállapotnál a kijelző az alsó sorában kiírja a két szonda által mért hőmérsékletet. a "T1" a henger hőmérsékletét mutatja, a "T2" pedig a fém burkolatét.
"NyÁK kiadása..." - Amint a hengerek közt a nyák a végére ért a motor irányt vált és visszatolja a panelt hogy kiessen a hengerek közül. Ekkor nem áll le azonnal hanem még forgatja néhány másodpercig a hengereket azért, hogy ha a műnyomó a nyák széleitől lelóg akkor se maradhasson a hengerek közt a panel. Ez után a motor és a fűtés lekapcsol, a PIC pedig visszalép a főmenübe.

 


 

A mechanika megépítése:


A laminálóm alapja a nem gazdaságosabbik teszkós lamináló volt. Szétszedtem, a burkolatát és minden felesleges dolgot kidobtam,  majd építettem hozzá egy új 'vázat'. Ehhez a Metalloglobus-ban szereztem be az alumínium idomokat. A motort pedig ITT vettem. A konkrét kialakítás mikéntjére nem térek ki, ezt mindenki úgy oldja meg ahogy számára tetszik. Mástnem akár a lamináló gyári burkolata is felhasználható. Pár fontos dolgot azonban megemlítenék: A lamináló fém részeit össze kell kötni és a hálózati védőföldhöz kapcsolni! A lamináló a henger megemelkedését a henger két végén elhelyezett egy-egy mikrokapcsolóval tudja figyelni, de erre a gyakorlatban elég egy is. Viszont nagyon fontos hogy a mikrokapcsolónak akkor kell zárnia amikor a henger megemelkedik, különben a PIC nem tudja rendesen érzékelni a henger állapotát. A mikrokapcsoló elhelyezésére több alternatíva is létezik, lehet a henger alá és fölé is tenni. Én azonban mindenképp a henger fölötti rögzítést javaslom, a gyakorlatban ez sokkal megbízhatóbb. A lamináló gyári motorja csak egy irányba forog, ezért be kell szereznünk egy kétirányba forgót. A hobbielektronika.hu-n hirdetett ilyen motorokat egy emberke, én tőle vettem. Egyéb beszerzési forrásról sajnos nem tudok. Ha valahogyan sikerült beszereznünk egy ilyen motort, akkor a "D"-keresztmetszetű tengelyét kicsit be kell reszelni hogy  a lamináló gyári motorján lévő fogaskereket át tudjuk tenni rá. A felső hőhengert ha a nyák megemeli, akkor két oldalt a kis vájatban hozzáér a vájat tetejéhez, ezért ki kell ezt reszelnünk!

 

Az elektronika megépítése:


A panel úgy lett megtervezve hogy az a Lomexben kapható P74-es műszerdobozba pont beleférjen, a nyáknak ehhez 131x71mm-esnek kell lennie. A panel beültetését az SMD alkatrészekkel kezdjük, majd a furatszereltekkel folytassuk, aztán forrasszuk be az LCD-t. Az LCD kijelzőnek DEM16217 típusúnak kell lennie, a nyák ugyanis ehhez van tervezve. A kijelzőt a paneltól 4db 5mm hosszú M2,5-ös belső-belső menetes távtartó tartja el. A nyákon lévő furatok pont a kijelző kivezetéseinek furatai alatt vannak, ezeken 1-1 kis vezetékdarabot kell átdugni és beforrasztani egyik végüket a nyákon illetve a  másikat az LCD-n. A kijelző beforrasztása után a legutolsónak ültessük be a négy kis nyomógombot, mert különben nehezen férünk oda a pákával az LCD kivezetéseihez. A négy kapcsoló ugyan furatszerelt, de őket a nyák fóliaoldalára kell ültetni! A kapcsolóknak 9,5mm-es szárai vannak. Ez nem elég hosszú ahhoz hogy kiérjen a dobozból, ezért én a Lomexben 45-03-51 cikkszámon kapható kis fehér kupakokat tettem rájuk. Egyszerűen csak rá kell őket nyomni és ott maradnak. A három optocsatolóval sorbakötött LED-et nem muszáj beforrasztani, ezek csak a programfejlesztés megkönnyítését szolgálták. Ha nem akarjuk őket beültetni akkor a helyükre rövidzárt tegyünk és R1, R12, R14 ellenállások 220Ω-osak legyenek 100Ω helyett. A motor négy vezetékkel kapcsolódik a vezérlőhöz. A fekete színű vezetéket kell a két nagy fóliakondihoz legközelebb eső sorkapocsba csavarozni. Mellette a sárga majd pedig a két piros vezeték jön. A két KTY84-es szonda bekötése nyitó irányba történjen, tehát az 'anódja' legyen a pozitívabb! A mikrokapcsolót úgy kössük be, hogy a henger megemelkedésekor zárjon! A kapcsolási rajzon a PIC RA6-os lábára egy LED van kötve, de a valóságban oda a kis piezo hangszórót kell forrasztani! A piezonak saját gerjesztőáramkörűnek kell lennie, mint például EZ.

 


 

Pár kép a kész laminálóról:

 

 

 

És végül néhány kép a laminálóval készített panelokról:

 


 

2011. 03. 29.:

 

Nagyon sokan kérdezik hogy pontosan milyen laminálót építettem át. A típusa HOLAM03, és íme egy fénykép a dobozáról:

Hozzászólások   

 
#41 zmol 2015-01-05 01:32
Ez nálam is felmerült, de kaptam a vaterán egy pont oda való kétirányú motort.
Nyilván az eredetivel csak a két első üzemmód lenne értelmes.
DE érdekességképpen:
Én a lamináló paneljét is a laminálóval készítettem úgy, hogy miután a mechanikát készre"bontotta m", a következő (ÉLETVESZÉLYES) lépéssort csináltam:
Krokodilcsipeszes vezetékekkel egy-egy kapcsolón keresztül a hálózatra kötöttem a még eredeti motort és a fűtőszálat (ésszel tapogatva a dolgokat). A motort folyamatosan járatva, a fűtőszálat kézzel kapcsolgatva felfűtöttem a hengert 160 fokra (multiméter+hőm érő szonda...). (Ezzel egyébként láthatóvá vált, hogy miért kell két szonda. Az alumínium ház erősen túlmelegszik, ha nem kapcsolgatod a fűtését.)
Ezután áteresztettem a rajzolatos papír és panel kombót vagy háromszor a hengerek között.
Bámulatosan faszántosan hibátlan lett az eredmény.
Magyarul, szerintem az elképzelésed működőképes.
Űdv.:
Zoli
 
 
#42 BlackForce 2015-01-05 23:58
Kösz a segitséget,és az infókat.
Igazság szerint a fiammal közös projektben készitsük a panel lamináló gépet.Én csinálom a hardvert(laminá ló mehanika+elektr onika),ő pedig egy pic16F690-be(mi vel ebből van itthon bőven) késziti a vezérlést.Mivel másik motrot pillanatnyilag nem találtam,igy kétféle menűben gondolkodtunk.
1,felfűtés után is folyamatosan megy a henger
2,felfűtés után szakaszosan (forog-megáll-f orog...).rövid időzitett megállásokkal
Hőérzékelőnek mi is KTY84-130 szenzort alkalmazunk(de csak egyet az alu házon(remélem az is elég).
Ha elkészül majd jelentkezem a tapasztalatokkal.
Üdv...
én is Zoltán wok
 

Nincs jogosultságod hozzászólást írni!

Keresés

Saját menü

Szavazás

Melyik kapcsolást szeretnéd hogy mihamarabb elkészüljön?


Forrasztóállomás III. - 26.7%
PIC-es panelmérő III. - 3.2%
PIC-es panelmérő IV. - 1%
PIC-es panelmérő V. - 3.6%
Labortápegység II. - 46.4%
PIC-es vezérlőmodul - 4.1%
Precíziós árammérő - 3.9%

Összes szavazat: 1365
The voting for this poll has ended on: 02 júl. 2015 - 00:00

Szavazás

Hogy tetszik az új oldal?


Fantasztikus! - 50%
Tetszik - 47.5%
Elmegy - 0%
Lehetne jobb is - 2.5%
Pocsék - 0%

Összes szavazat: 40
The voting for this poll has ended on: 09 márc. 2015 - 00:00

Olvasók az oldalon

Oldalainkat 70 vendég és 0 tag böngészi

Online felhasználók

None