16 bites PIC fejlesztőpanel

A mikrovezérlős áramköreim fejlesztését megkönnyítendő készítettem egy fejlesztőpanelt. Az elmúlt pár hónapban vásároltam jónéhány TFT kijelzőt abból a célból hogy találjak egy olyan típust amely a későbbi TFT-s érintőképernyős fejlesztéseimhez megfelel majd mind méretben, felbontásban, betekintési szögben, árban stb. Végül találtam két típust is, viszont szerettem volna ezekhez egy olyan fejlesztőpanelt amivel a kijelzős dolgokon felül nagyjából bármi megvalósítható legyen.

Bővebben: 16 bites PIC fejlesztőpanel

Lágyindító

Az SMPS Labortpegység II áramkörömhöz ezt a lágyindítót használom. A 600VA-es toroid trafó miatt mindenképp kell, különben az összes biztosítékot és kismegszakítót leverné mikor bekapcsolom.

Bővebben: Lágyindító

SMPS Labortápegység II.

0-50V és 0-10A közt állítható, kapcsolóüzemű előszabályozóval rendelkező feszültségvezérelt labortápegység. Folyamatos rövidzár és fordított polaritás ellen védett. A PIC-es panelmérőimet közvetlen meg tudja hajtani. Ez a táp kimondottan a hobbisták igényei szerint készült!

Bővebben: SMPS Labortápegység II.

Ablakemelő modul

A készülék az autó két elektromos ablakemelőjének automata ablakemelő funkcióját, és a hozzájuk tartozó ablakemelő gombok „komfort” kezelését valósítja meg.

Bővebben: Ablakemelő modul

PIC-es panelmérő II.

Ez a műszer kifejezetten labortápegységek panelmérőjének készült. Az elődjéhez hasonlóan nagyon pontos, alkatrészköltsége viszont a lehető legkevesebb. 3¾ digites, méri a labortáp kimeneti feszültségét, kimenő áramát és ebből teljesítményt és ellenállást  is számol. Emellett az áramot 'analóg' vonalkijelzéssel is ki tudja jelezni. A PIC időnként  rövidrezárja a saját mérőbemeneteit és megméri a mérőkörök offszetét amit elment és ezt minden egyes méréskor kikompenzálja. Ezért nincs szükség offszet-állító trimmerekre.

Bővebben: PIC-es panelmérő II.

PIC-es panelmérő

 

Ez az áramkör célzottan labortápegységek panelmérőjeként szolgál. 3¾ digites, automatikusan vált méréshatárt és a komoly hardveres illetve szoftveres trükköknek hála igen pontos. Hétszegmenses LED kijelzői vannak, melyek közös katódosak és közös anódosak is lehetnek! A maximálisan mérhető feszültség beállítható 40V-ra vagy 400V-ra, illetve az áram 4A-re vagy 40A-re. A méréshatár-váltás ha szükséges, kikapcsolható.

Bővebben: PIC-es panelmérő

Lamináló II.

 

A vasalásos NyÁK-készítés egyik nagy hátránya magában a vasalóban keresendő. Ugyanis a kemény fém talp miatt nehéz egyenletes nyomóerőt kifejteni a nyákra és ezért a túl nagy erő miatt megfolyhat a tinta, a túl kicsi miatt pedig lehet hogy nem olvad át rendesen a nyákra. Ezen probléma okán a fotózásos technikához képest nehezebben reprodukálható ugyan az a minőség, nagyobb az esély hogy hibás lesz a rajzolat. Ha azonban a nyákkal érintkező forró felület rugalmas, akkor nincs ilyen probléma. Erre egy kiváló eszköz a lamináló gép.

Bővebben: Lamináló II.

Hővédelem hűtőbordára

 

Sok hőkapcsoló áramkör (termosztát) lelhető fel az interneten. Azonban amikkel én eddig találkoztam, azok jelentős részében a hőmérséklet figyelésére termisztort, vagy valamilyen hő-szenzort alkalmaznak. Ez utóbbi nagyon jó, ha mondjuk 0,05 fokos pontossággal szeretnénk hőmérsékletet mérni. Na de! Mindez nem sokat ér, hogyha a mérendő közeg és a hőmérő eszköz közt nem biztosított a jó termikus kapcsolat. A termisztorok és a hő-szenzorok tokozása (pl. TO-92) nem olyan, hogy azt könnyen és jó termikus kapcsolatot biztosítva felszerelhető legyen például egy hűtőbordára.

Bővebben: Hővédelem hűtőbordára

Forrasztóállomás II.

Az áramkör nagyjából ugyan azt végzi, amit az előző forrasztóállomásom. Azonban fórumokon és e-mailekben sok ember érdeklődött egy olyan kapcsolás iránt, amivel a mért hőmérsékleten kívül a beállítottat is látni lehet, emiatt készült ez az áramkör. A mért és a beállított hőmérséklet kijelzése közti átváltás automatikusan megtörténik a potméter eltekerésekor a tekerés idejéig, és utána három másodpercig.

Bővebben: Forrasztóállomás II.

SMPS labortápegység

 

Az áramkör 0-40V-ig képes a kimenetén a feszültség, 0-10A-ig pedig az áram szabályozására. A készülék tartós kimeneti rövidzár ellen védett, a kimeneti feszültsége és árama a fentebb megjelölt tartományokban folyamatosan szabályozható.

Bővebben: SMPS labortápegység

Spektrum analizátor II.

 

Az áramkör a multiplexálás miatt csak egy kivezérlés-jelző IC-t igényel 10db helyett, emiatt az alkatrészköltség is jóval kevesebb. Az LM3915 (vagy LM3916) kétfajta kijelzésre képes: vonal ("BAR") - és pont ("DOT") kijelzésre. A két kijelzés-mód közt a nyákon lévő kapcsolóval lehet váltani.

A működés szempontjából a kapcsolás három részre osztható: sávszűrő, vezérlés és a LED-márix. Ezek modulárisan három külön nyákra is lettek megtervezve. A három nyák egymás fölött van azért, hogy kisebb helyet foglaljon. A három panel közt a galvanikus kapcsolatot átkötő huzalok, a mechanikait pedig egymásba csavart külső-belső menetes fém távtartók biztosítják.

Bővebben: Spektrum analizátor II.

Labortápegység

 

A tápegység 0V-tól 30V-ig képes feszültséget szabályozni, maximálisan 2A-es terhelhetőséggel. A táp rendelkezik beépített 3,5 digites panelmérővel, ami a kimeneti feszültséget 10mV, a kimenő áramot 1mA-es pontossággal képes kijelezni.

A táp rövidzár-védett, és áramkorláttal rendelkezik. Az áramgenerátoros üzemmódot led jelzi.

Az áramkör 3db szekunder tekercset igényel, ezek közül egy 24V/2A-es a másik kettő pedig 12V/200mA-es. Utóbbi kettőből az egyik a szabályzásért felelős segédtápnak kell, a másik pedig az ICL7107-el felépített panelmérő áramköri rész tápja.

Bővebben: Labortápegység

Forrasztóállomás

 

A forrasztóállomás nyákját úgy terveztem meg, hogy megépíthető legyen digitális kijelzésű hőmérővel, vagy anélkül is. Ha hőmérőt is szeretnénk, akkor a forrasztóállomás nyáktervének alkatrészoldali rajzolatát is rá kell vasalnunk a nyákra, ez esetben természetesen kétoldalas nyáklapra lesz szükség. A forrasztóállomás és a hőmérő nyákterve úgy van megrajzolva, hogy a hőmérő panelja 90°-al (függőlegesen) a forrasztóállomás vízszintes paneljának szélére forrasztható, így csatlakozókra sincs szükség és nem kell két panelt rögzíteni a dobozolásnál.

Bővebben: Forrasztóállomás

Keresés

Saját menü

Szavazás

Melyik kapcsolást szeretnéd hogy mihamarabb elkészüljön?


Forrasztóállomás III. - 26.7%
PIC-es panelmérő III. - 3.2%
PIC-es panelmérő IV. - 1%
PIC-es panelmérő V. - 3.6%
Labortápegység II. - 46.4%
PIC-es vezérlőmodul - 4.1%
Precíziós árammérő - 3.9%

Összes szavazat: 1365
The voting for this poll has ended on: 02 júl. 2015 - 00:00

Szavazás

Hogy tetszik az új oldal?


Fantasztikus! - 50%
Tetszik - 47.5%
Elmegy - 0%
Lehetne jobb is - 2.5%
Pocsék - 0%

Összes szavazat: 40
The voting for this poll has ended on: 09 márc. 2015 - 00:00

Olvasók az oldalon

Oldalainkat 16 vendég és 0 tag böngészi

Online felhasználók

None