UART logger

Egy áramköröm fejlesztése okán szükségem volt arra, hogy az áramkörben helyet foglaló mikrovezérlő UART kommunikációját monitorozhassam. Mivel az áramkör egy autó motorterében kapott helyet így a szokásos módszer, miszerint rákötöm a laptopot egy UART/USB átalakítóval, nem működhetett. Egy külön kis elektronikára volt szükség, amely ott hagyható a figyelendő áramkör mellett.

Bővebben: UART logger

16 bites PIC fejlesztőpanel V2

Az áramkör elődjét mindössze két nap alatt terveztem meg és küldtem el gyártatásba. Volt ugyanis egy nyákgyártó cég amely Karácsony alkalmából konkrétan ingyen gyártotta le nekem az első panelokat hozzá. Azonban azt nem tudtam hogy ez a lehetőség meddig áll fenn náluk, ezért amint elkészültem a panellel már ment is gyártatásba. Így nem volt időm alaposabban átgondolni a konstrukciót. Ezt immár a második verzióval megtettem. Az áramkör lényegében szinte teljesen azonos az előzővel, néhány kisebb módosítást eszközöltem csupán.

Bővebben: 16 bites PIC fejlesztőpanel V2

16 bites PIC fejlesztőpanel

A mikrovezérlős áramköreim fejlesztését megkönnyítendő készítettem egy fejlesztőpanelt. Az elmúlt pár hónapban vásároltam jónéhány TFT kijelzőt abból a célból hogy találjak egy olyan típust amely a későbbi TFT-s érintőképernyős fejlesztéseimhez megfelel majd mind méretben, felbontásban, betekintési szögben, árban stb. Végül találtam két típust is, viszont szerettem volna ezekhez egy olyan fejlesztőpanelt amivel a kijelzős dolgokon felül nagyjából bármi megvalósítható legyen.

Bővebben: 16 bites PIC fejlesztőpanel

Lágyindító

Az SMPS Labortpegység II áramkörömhöz ezt a lágyindítót használom. A 600VA-es toroid trafó miatt mindenképp kell, különben az összes biztosítékot és kismegszakítót leverné mikor bekapcsolom.

Bővebben: Lágyindító

SMPS Labortápegység II.

0-50V és 0-10A közt állítható, kapcsolóüzemű előszabályozóval rendelkező feszültségvezérelt labortápegység. Folyamatos rövidzár és fordított polaritás ellen védett. A PIC-es panelmérőimet közvetlen meg tudja hajtani. Ez a táp kimondottan a hobbisták igényei szerint készült!

Bővebben: SMPS Labortápegység II.

Ablakemelő modul

A készülék az autó két elektromos ablakemelőjének automata ablakemelő funkcióját, és a hozzájuk tartozó ablakemelő gombok „komfort” kezelését valósítja meg.

Bővebben: Ablakemelő modul

PIC-es panelmérő II.

Ez a műszer kifejezetten labortápegységek panelmérőjének készült. Az elődjéhez hasonlóan nagyon pontos, alkatrészköltsége viszont a lehető legkevesebb. 3¾ digites, méri a labortáp kimeneti feszültségét, kimenő áramát és ebből teljesítményt és ellenállást  is számol. Emellett az áramot 'analóg' vonalkijelzéssel is ki tudja jelezni. A PIC időnként  rövidrezárja a saját mérőbemeneteit és megméri a mérőkörök offszetét amit elment és ezt minden egyes méréskor kikompenzálja. Ezért nincs szükség offszet-állító trimmerekre.

Bővebben: PIC-es panelmérő II.

PIC-es panelmérő

 

Ez az áramkör célzottan labortápegységek panelmérőjeként szolgál. 3¾ digites, automatikusan vált méréshatárt és a komoly hardveres illetve szoftveres trükköknek hála igen pontos. Hétszegmenses LED kijelzői vannak, melyek közös katódosak és közös anódosak is lehetnek! A maximálisan mérhető feszültség beállítható 40V-ra vagy 400V-ra, illetve az áram 4A-re vagy 40A-re. A méréshatár-váltás ha szükséges, kikapcsolható.

Bővebben: PIC-es panelmérő

Lamináló II.

 

A vasalásos NyÁK-készítés egyik nagy hátránya magában a vasalóban keresendő. Ugyanis a kemény fém talp miatt nehéz egyenletes nyomóerőt kifejteni a nyákra és ezért a túl nagy erő miatt megfolyhat a tinta, a túl kicsi miatt pedig lehet hogy nem olvad át rendesen a nyákra. Ezen probléma okán a fotózásos technikához képest nehezebben reprodukálható ugyan az a minőség, nagyobb az esély hogy hibás lesz a rajzolat. Ha azonban a nyákkal érintkező forró felület rugalmas, akkor nincs ilyen probléma. Erre egy kiváló eszköz a lamináló gép.

Bővebben: Lamináló II.

Hővédelem hűtőbordára

 

Sok hőkapcsoló áramkör (termosztát) lelhető fel az interneten. Azonban amikkel én eddig találkoztam, azok jelentős részében a hőmérséklet figyelésére termisztort, vagy valamilyen hő-szenzort alkalmaznak. Ez utóbbi nagyon jó, ha mondjuk 0,05 fokos pontossággal szeretnénk hőmérsékletet mérni. Na de! Mindez nem sokat ér, hogyha a mérendő közeg és a hőmérő eszköz közt nem biztosított a jó termikus kapcsolat. A termisztorok és a hő-szenzorok tokozása (pl. TO-92) nem olyan, hogy azt könnyen és jó termikus kapcsolatot biztosítva felszerelhető legyen például egy hűtőbordára.

Bővebben: Hővédelem hűtőbordára

Forrasztóállomás II.

Az áramkör nagyjából ugyan azt végzi, amit az előző forrasztóállomásom. Azonban fórumokon és e-mailekben sok ember érdeklődött egy olyan kapcsolás iránt, amivel a mért hőmérsékleten kívül a beállítottat is látni lehet, emiatt készült ez az áramkör. A mért és a beállított hőmérséklet kijelzése közti átváltás automatikusan megtörténik a potméter eltekerésekor a tekerés idejéig, és utána három másodpercig.

Bővebben: Forrasztóállomás II.

SMPS labortápegység

 

Az áramkör 0-40V-ig képes a kimenetén a feszültség, 0-10A-ig pedig az áram szabályozására. A készülék tartós kimeneti rövidzár ellen védett, a kimeneti feszültsége és árama a fentebb megjelölt tartományokban folyamatosan szabályozható.

Bővebben: SMPS labortápegység

Spektrum analizátor II.

 

Az áramkör a multiplexálás miatt csak egy kivezérlés-jelző IC-t igényel 10db helyett, emiatt az alkatrészköltség is jóval kevesebb. Az LM3915 (vagy LM3916) kétfajta kijelzésre képes: vonal ("BAR") - és pont ("DOT") kijelzésre. A két kijelzés-mód közt a nyákon lévő kapcsolóval lehet váltani.

A működés szempontjából a kapcsolás három részre osztható: sávszűrő, vezérlés és a LED-márix. Ezek modulárisan három külön nyákra is lettek megtervezve. A három nyák egymás fölött van azért, hogy kisebb helyet foglaljon. A három panel közt a galvanikus kapcsolatot átkötő huzalok, a mechanikait pedig egymásba csavart külső-belső menetes fém távtartók biztosítják.

Bővebben: Spektrum analizátor II.

Labortápegység

 

A tápegység 0V-tól 30V-ig képes feszültséget szabályozni, maximálisan 2A-es terhelhetőséggel. A táp rendelkezik beépített 3,5 digites panelmérővel, ami a kimeneti feszültséget 10mV, a kimenő áramot 1mA-es pontossággal képes kijelezni.

A táp rövidzár-védett, és áramkorláttal rendelkezik. Az áramgenerátoros üzemmódot led jelzi.

Az áramkör 3db szekunder tekercset igényel, ezek közül egy 24V/2A-es a másik kettő pedig 12V/200mA-es. Utóbbi kettőből az egyik a szabályzásért felelős segédtápnak kell, a másik pedig az ICL7107-el felépített panelmérő áramköri rész tápja.

Bővebben: Labortápegység

Forrasztóállomás

 

A forrasztóállomás nyákját úgy terveztem meg, hogy megépíthető legyen digitális kijelzésű hőmérővel, vagy anélkül is. Ha hőmérőt is szeretnénk, akkor a forrasztóállomás nyáktervének alkatrészoldali rajzolatát is rá kell vasalnunk a nyákra, ez esetben természetesen kétoldalas nyáklapra lesz szükség. A forrasztóállomás és a hőmérő nyákterve úgy van megrajzolva, hogy a hőmérő panelja 90°-al (függőlegesen) a forrasztóállomás vízszintes paneljának szélére forrasztható, így csatlakozókra sincs szükség és nem kell két panelt rögzíteni a dobozolásnál.

Bővebben: Forrasztóállomás

Keresés

Saját menü

Szavazás

Melyik kapcsolást szeretnéd hogy mihamarabb elkészüljön?


Forrasztóállomás III. - 26.7%
PIC-es panelmérő III. - 3.2%
PIC-es panelmérő IV. - 1%
PIC-es panelmérő V. - 3.6%
Labortápegység II. - 46.4%
PIC-es vezérlőmodul - 4.1%
Precíziós árammérő - 3.9%

Összes szavazat: 1365
The voting for this poll has ended on: 02 júl. 2015 - 00:00

Szavazás

Hogy tetszik az új oldal?


Fantasztikus! - 50%
Tetszik - 47.5%
Elmegy - 0%
Lehetne jobb is - 2.5%
Pocsék - 0%

Összes szavazat: 40
The voting for this poll has ended on: 09 márc. 2015 - 00:00

Olvasók az oldalon

Oldalainkat 111 vendég és 0 tag böngészi

Online felhasználók

None